Muffinki cytrynowe z lawendą

Wyraźnie cytrynowe z orientalną szczyptą lawendy. Aromat lawendy kojarzy mi się w nich z orzeźwiającą herbatą. Są naprawdę nietuzinkowe, przy tym mięciutkie i wilgotne :) Wypatrzone na blogu Gosi, poddane niewielkim modyfikacją. Smacznie polecam ;)



Składniki:
  • 3 jajka
  • 300 g mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonej lawendy
  • szczypta soli



W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia. W drugim mokre: maślankę, skok z cytryny, olej i jajka. Składniki obu naczyń połączyć, dodać startą skórkę cytrynowa i lawendę, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić do mniej więcej 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.


SMACZNEGO :)

Komentarze

  1. Zrobione wg Twojego przepisu: http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2012/08/muffinki-cytrynowe-z-lawenda.html

    Wielkie dzięki za pomysł!
    Pozdrawiam!
    :*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty