Spätzle - Szpecle (przepis podstawowy)

Spätzle (szpecle) to rodzaj klusek tudzież makaronu charakterystycznego dla kuchni południowych Niemiec, na ogół wiązanych z regionem Badenii-Wirtembergii i Bawarii. Jednak można je spotkać również w Austrii, Szwajcarii czy Węgrzech. W Szwajcarii zowią się Chnöpfli, natomiast na Węgrzech Nokedli. Dziś do przygotowania szpecli używa się specjalnych przyrządów z wyglądu przypominających trochę durszlak, jednak tradycyjne szpecle nie były kształtowane. Nakładało się je łyżką bądź zeskrobywało z deski do krojenia.  Szpecle mogą stanowić samodzielne danie bądź też być elementem dania głównego. Najczęściej są podawane z przeróżnymi sosami, cebulą czy kiszoną kapustą lub jako dodatek do zup (szczególnie na Węgrzech). Są lekko twardawe i gumowe. Ich konsystencja znajduje się pomiędzy kluską, a makaronem. Bardzo dobrze smakują podsmażone na maśle i takie dziś Wam proponuje :) Receptura pochodzi z tej strony.  Polecam :)

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 4 jajka
  • 100 - 120 ml wody
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 40 g masła
  • pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 


Z mąki, jajek, wody i odrobiny soli wyrobić ciasto. Tradycyjnie wyrabia się ręką, ale można też łyżką drewnianą. Wyrabiać do momentu, aż zaczną pękać pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być gęste i trudne do przerwania.


Ciasto odstawić na 10 minut. W dużym garnku zagotować wodę i posolić. Na desce cienko rozprowadzić ciasto.


Skrobaczką do szpecli (zastąpiłam płaską w miarę ostrą łyżką cedzakową) zeskrobać małe porcje ciasta do wrzącej wody, za każdym razem zanurzając skrobaczkę. Wtedy szpecle łatwiej z niej schodzą.


Gotować około 1 minuty od wypłynięcia, wyjmować łyżką cedzakową.

Masło stopić na patelni. Podsmażyć na nim szpecle doprawiając gałką muszkatołową i pieprzem. Podawać. Te poniżej posypałam jedynie startym żółtym serem.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty