Bułki cebulowe
Smaczne bułeczki cebulowe, puszyste i mięciutkie. W sam raz na śniadaniowe kanapki czy dodatek do zupy. Z podanego przepisu otrzymacie 9 sporych bułeczek. Miały mieć formę ślimaczków... u mnie się nie zachowała. Mimo to bułeczki nic na tym nie straciły. Może się skusicie? Zaręczam, że są warte uwagi :)Bazowałam na tej recepturze. 
Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki pszennej mąki chlebowej
 - 25 g drożdży
 - 3/4 szklanki letniej wody
 - 1 łyżka cukru
 - 1 łyżeczka soli
 - 2 łyżki miękkiego masła
 - 1 jajko
 - 1 duża cebula
 - 2 łyżki prażonej cebuli
 
Dodatkowo:
- rozbełtane jajko do smarowania
 
Cebul kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, zostawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać cukrem, zalać paroma łyżkami letniej wody. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn będzie gotowy dodać sól, masło, resztę wody, jajko i ze złoconą na patelni cebulę i wyrobić na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1,5 cm, posypać prażoną cebulą  i zwinąć w rulon zaczynając od krótszego boku. Rulon ciasta pokroić na 8 - 9 równych kawałków i układać zachowując odstępy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Dla lepszego efektu można bułeczki wypchnąć od spodu.
Bułeczki przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 40 - 60 minut. Przed pieczeniem bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 20 - 25 minut. Przestudzić na kratce.
SMACZNEGO :)





Komentarze
Prześlij komentarz