Chleb na maślance ze słonecznikiem
Chlebek jest wyśmienity! Ogromną jego zaleta jest prostota wykonania i mały nakład pracy. Ma lekko kwaskowaty posmak po maślance co może  powodować wrażenie, że jest na zakwasie, a nie drożdżach. Sprężysty i wilgotny, ubogacony ziarnami słonecznika. Następnego dnia równie smaczny, jak krótko po upieczeniu - nawet skórka jeszcze chrupie ;)  Przepis na chlebek pochodzi z tego bloga. Spróbujcie, a myślę, że chętnie do niego wrócicie :)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej (użyłam 150 g żytniej i 350 g pszennej)
 - 500 ml maślanki
 - 30 g drożdży świeżych
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżka cukru
 - 150 - 200 g ziaren słonecznika
 - 1 szklanka otrąb żytnich lub pszennych
 
W dużej misce umieścić mąkę, sól drożdże, cukier, otręby, ziarna i lekko podgrzaną maślankę. Składniki połączyć, mikserem wyrabiać ciasto około 15 minut (będzie lekko kleiste). Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut. Jeżeli chlebek się zbyt szybko zarumieni przykryć folią.
SMACZNEGO :)





Komentarze
Prześlij komentarz