Klops ziemniaczany z kaszą gryczaną
Kasza gryczana jest przeze mnie lubiana i doceniana, dlatego chętnie po nią sięgam. Ten klops jest fajną alternatywą na piątkowy obiad i to całkiem smaczną :) Podawałam z sosem koperkowym, ale można tu dowolnie pofantazjować. Jeżeli macie ochotę na odrobinę pikanterii wystarczy polać ostrzejszym sosem. Z tej porcji powinny najeść się 3 - 4 osoby. Polecam :)
Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej
- szklanka mleka
- 500 g ugotowanych i obranych ziemniaków
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- sól, pieprz
Mleko zagotować, zdjąć z gazu, wsypać do niego kaszę gryczaną, przykryć i odstawić na 20 minut. Ziemniaki z twarogiem przecisnąć przez praskę. Zaparzoną kaszę z mlekiem, jajko, rozpuszczone masło dodać do ziemniaków. Składniki połączyć. Powstałą masę doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać.
Masę przełożyć na papier do pieczenia, uformować klops, zawinąć w papier i przełożyć do brytfanki.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 30 minut.
Wyjąć z piekarnika, rozwinąć, przestudzić i pokroić w grube plastry.
Masę przełożyć na papier do pieczenia, uformować klops, zawinąć w papier i przełożyć do brytfanki.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 30 minut.
Wyjąć z piekarnika, rozwinąć, przestudzić i pokroić w grube plastry.
Przepyszne, tylko polecam zrobić z puree, jest łatwiej i chyba smaczniej. Rewelacyjny pomysł na "inny obiad".
OdpowiedzUsuńNie przyszło mi do głowy puree z kaszy... to cenna uwaga :) dzięki! Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuńwydaje mi sie, ze Anonimowy miala na mysli puree z ziemniakow, a nie z kaszy :) Ewelina.
OdpowiedzUsuńByć może ;)
UsuńCo nie wyklucza, że puree z kaszy jest możliwe i że nie przyszło mi to do głowy :)
Pozdrawiam :)