Ciasto bananowe z orzechami
Nie spodziewałam się, że ciasto bananowe może być takie pyszne. Jestem nim zachwycona! Aromatyczne, wilgotne, smakuje i pachnie bananami, a w tym wszystkim chrupiące orzechy i czekoladowa skorupka.... Pycha :) W dodatku, jest banalnie łatwe. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to, to czy dobrze się zapiekło w środku. Gdyby tak się nie stało, wystarczy nakryć folią (jeżeli ciasto jest wystarczająco zrumienione) i potrzymać jeszcze chwilę w piekarniku. Idealne ciasto dla zwolenników bananów w czekoladzie, ale nie tylko :) Zapraszam gorąco do przetestowania :)
Składniki:
- 4 - 5 mocno dojrzałych bananów
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 garście orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa:
- 60 g czekolady mlecznej
- 60 g czekolady gorzkiej
Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Orzechy grubo posiekać. Banany obrać i pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać rozbełtane jajka, cukier, płynne masło, banany i orzechy, dokładnie wymieszać.
Masę przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy (o średnicy 21 cm). Piec w temperaturze 220 stopni C przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec kolejne 40 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, chwilę studzić w formię, następnie przełożyć na talerz. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.
SMACZNEGO :)
Pierwszy raz jadłam to ciasto w kawiarni Poznaniu w "Pikawce" było pyszne. Od tego czasu szukałam przepisu i znalazłam tutaj. Zrobiłam i ...było bardzo pyszne. Tak pyszne, że robię już 5 raz.
OdpowiedzUsuń