Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Jak się okazuje identyfikacja pochodzenia przepisów na sałatki nastręcza mi trochę trudności. Bardzo często są to jakieś zapiski pt: 'kiedyś, coś, od kogoś'. Tą konstrukcję sałatkową robię po raz trzeci, uznając ją za przyjemne połączenie smakowe. Tego typu sałatka dobrze sprawdzi się podczas większych uroczystości w porze kolacji. Jest syta, ale wcale nie ciężka. Ja najbardziej lubię w niej kwaskowaty posmak ogórków przedostający się przez łagodny smak ryżu. Może się skusicie? :)
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka tuńczyka (użyłam w sosie własnym, ale równie dobrze może być w oleju)
- 1 puszka kukurydzy
- 5 - 6 większych ogórków konserwowych
- 3 jajka
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 3 - 4 łyżki majonezu
Ryż ugotować z łyżką masła (dzięki temu nie będzie się kleił), przestudzić. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę, ogórki odsączyć. Tuńczyka i kukurydzą również odsączyć. Jajka ugotować i pokroić w kostkę. Tak przygotowane składniki umieścić razem w misce, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz