Ciasto jogurtowe z melonem
Tego typu ciasta szczególnie kojarzą mi się z ciepłą pogodą. Robi się je ekspresowo, przy tym są bardzo smaczne, a owoce dodają im lekkości :) Można je podawać ma zimno, na ciepło, z gałką logów i bez :)
Tutaj sok z melona wtopił się w wilgotne, jogurtowe ciasto rozprzestrzeniając świeży smak. Za to wciąż soczyste kawałki melona wzmacniają efekt wilgotności i świeżości :)
Tutaj sok z melona wtopił się w wilgotne, jogurtowe ciasto rozprzestrzeniając świeży smak. Za to wciąż soczyste kawałki melona wzmacniają efekt wilgotności i świeżości :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- ok. 1 melona galia pokrojonego w kawałki
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w jednym naczyniu. Jogurt, jajka, cukier, olej, rum i pastę z wanilii zmiksować na jednolitą masę. Dalej miksując dodawać małymi porcjami mieszankę mączną. Gładką masę przelać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (o średnicy 26 cm), wyrównać wierzch ciasta i przybrać kawałkami melona. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok 35 - 45 minut to suchego patyczka.
SMACZNEGO :)
Źródło: http://chocolateandzucchini.com
Nigdy czegoś takiego nie jadłem jeszcze.
OdpowiedzUsuń