Warkocz z orzechami włoskimi

Zdecydowanie jeden z moich faworytów wśród drożdżowych wypieków. Ciasto jest mięciutkie i maślane (pod warunkiem, że użyjecie masła), a cały warkocz fantastycznie orzechowy i wilgotny. Jest na tyle słodki, że równie dobrze można zrezygnować z lukru. Sycący to fakt, ale pysznyyyyyyyyyy :)  Najlepszy jeszcze lekko ciepły. Polecam!




Składniki:
  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka 
  • 60 g cukru (4 łyżki)
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 150 g orzechów włoskich 
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki rumu lub amaretto
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka rumu

Mleko krótko podgrzać (nie gotować, nie może być za gorące), rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Wymieszać tak, aby płyn był jednolity. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W międzyczasie rozpuścić masło i odstawić.
Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól, jajko, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać letnie masło. Wyrabiać ciasto około 10 minut do gładkości. Ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na 1 - 1, 5 godziny.
Orzechy zmielić lub drobno posiekać.

Po tym czasie ciasto odpowietrzyć uderzając pięścią. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o dłuższym boku ok 50 cm i grubości  około 8 mm.
Śmietanę, orzechy włoskie, cukier i rum wymieszać. Tak przygotowaną masą posmarować ciasto, zostawiając po 1 cm z każdej strony nieposmarowanego ciasta. Zawinąć wzdłuż dłuższego boku. Zrolowane ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Z powstałych części zapleść warkocz.



Końce warkocza lekko podwinąć pod spód. Warkocz ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić na 20 minut. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 45 minut na złoty kolor.
Składniki lukru połączyć i polać nim ciasto.



SMACZNEGO :)


Komentarze

  1. Wykorzystałam przepis :) Tylko zamiast warkocza zamarzyły mi się bułeczki-ślimaczki. I już wiem, że trzeba było robić warkocz bo bułeczki wyschły trochę.... No ale w smaku są pyszne :) Następnym razem chyba musiałabym piec w niższej temperaturze..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki to świetny pomysł! :D Tak sobie myślę, ze w przypadku bułeczek to rzeczywiście lepsza byłaby ciut niższa temperatura albo krótszy czas pieczenia :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty