Skrzydełka z miodem na ostro

Skrzydełka, które możecie zapiec zarówno w piekarniku, jak na grillu. Im dłużej się marynują tym smaki wyraźniej się przenikają. Pikanterie przełamuje lekka słodycz miodu. Będą smakowały zarówno w towarzystwie makaronu, jak i ziemniaków.



Składniki:
  • 1 kg skrzydełek
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki


Skrzydełka opłukać, oczyścić, obgotować 5 minut lub sparzyć wrzątkiem. Przecier pomidorowy, olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać i odstawić na 20 - 30 minut, tak żeby składniki się przegryzły. Tak przygotowanym sosem zamarynować skrzydełka, wstawiając do lodówki na kilka godzin.
Skrzydełka ułożyć na blasze, polać marynatą, skropić olejem i zapiekać w piekarniku przez około 45 minut w 200 stopniach C. 


SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty