Skrzydełka z miodem na ostro
Skrzydełka, które możecie zapiec zarówno w piekarniku, jak na grillu. Im dłużej się marynują tym smaki wyraźniej się przenikają. Pikanterie przełamuje lekka słodycz miodu. Będą smakowały zarówno w towarzystwie makaronu, jak i ziemniaków.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki chili
- 3/4 łyżeczki ostrej papryki
Skrzydełka opłukać, oczyścić, obgotować 5 minut lub sparzyć wrzątkiem. Przecier pomidorowy, olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać i odstawić na 20 - 30 minut, tak żeby składniki się przegryzły. Tak przygotowanym sosem zamarynować skrzydełka, wstawiając do lodówki na kilka godzin.
Skrzydełka ułożyć na blasze, polać marynatą, skropić olejem i zapiekać w piekarniku przez około 45 minut w 200 stopniach C.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz