Skrzydełka z miodem na ostro
Skrzydełka, które możecie zapiec zarówno w piekarniku, jak na grillu. Im dłużej się marynują tym smaki wyraźniej się przenikają. Pikanterie przełamuje lekka słodycz miodu. Będą smakowały zarówno w towarzystwie makaronu, jak i ziemniaków. 
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
 - 4 łyżki przecieru pomidorowego
 - 2 łyżki oleju
 - 2 łyżki miodu
 - 3 - 4 ząbki czosnku
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1/3 łyżeczki chili
 - 3/4 łyżeczki ostrej papryki
 
Skrzydełka opłukać, oczyścić, obgotować 5 minut lub sparzyć wrzątkiem. Przecier pomidorowy, olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać i odstawić na 20 - 30 minut, tak żeby składniki się przegryzły. Tak przygotowanym sosem zamarynować skrzydełka, wstawiając do lodówki na kilka godzin.
Skrzydełka ułożyć na blasze, polać marynatą, skropić olejem i zapiekać w piekarniku przez około 45 minut w 200 stopniach C. 
SMACZNEGO :)




Komentarze
Prześlij komentarz