Makaron z brokułami i sosem jogurtowym
W roli głównej łagodność brokułów, mascarpone i jogurtu wzmocniony czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Bardzo proste, szybkie i lekkie danie. Ja chętnie dorzuciłabym garść prażonych orzechów lub parmezanu, ale to już następnym razem :)
Składniki:
- ok. 400 g makaronu
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 125 g mascarpone
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400 g różyczek brokuł
- gałka muszkatołowa, sól
Jogurt przelać do garnka, dodać serek mascarpone, zmiksować. Dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić gałką muszkatołową i solą, wymieszać i odstawić.
Różyczki brokuł rozdzielić, sparzyć. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić makaron, gotować 5 minut. Do makaronu wrzucić brokuły i gotować kolejne 5 minut.
Sos jogurtowy podgrzać przed podaniem (nie gotować). Nałożyć makaron z brokułami i polać sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz