Ciasto gruszkowo - imbirowe
Przy tym cieście łatwo się rozmarzyć o przyjemnym dniu nasyconym spokojem i promieniami słońca... Jest lekkie, wilgotne wypełnione świeżością i słodyczą soczystych gruszek. Imbir przemyka gdzieś na drugim planie. Wszystko to sprawia, że ciasto jest przepyszne! Zaraz po upieczeniu kusi chrupiącymi brzegami. Polecam podawać na ciepło z gałką lodów, bitą śmietaną lub polane czekoladą :) Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku.
Składniki:
- 175 g mąki
- 175 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 175 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 400 g gruszek
Na wierzch:
- 25 g masła
- 1 łyżka brązowego cukru
Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w plasterki. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, 175 g pokrojonego w kawałki masła, imbir, cukier i roztrzepane jajka. Całość zmiksować na jednolitą masę (do połączenia składników). Formę do ciasta o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do formy wyrównując powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek tak, aby zachodziły na siebie. Wierzch posypać brązowym cukrem i obłożyć wiórkami pozostałego masła (zapobiegnie to wysuszeniu owoców).
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 - 40 minut.
SMACZNEGO :)
Kochana!!:D ciasto przeprzepyszne:D Jako, że miałam okazje delektować się tym cudeńkiem polecam wszystkim:) Smak nowy, wyjątkowy.. Niebo w buźzce:D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowało Justysiu :) Zapraszam częściej ;D
UsuńPycha - latwe, szybkie i sie rozplywa - nie moze nie wyjsc :)))) dzieki!
OdpowiedzUsuń