Ciasto gruszkowo - imbirowe

Przy tym cieście łatwo się rozmarzyć o przyjemnym dniu nasyconym spokojem i promieniami słońca... Jest lekkie, wilgotne wypełnione świeżością i słodyczą soczystych gruszek. Imbir przemyka gdzieś na drugim planie. Wszystko to sprawia, że ciasto jest przepyszne! Zaraz po upieczeniu kusi chrupiącymi brzegami. Polecam podawać na ciepło z gałką lodów, bitą śmietaną lub polane czekoladą :) Przepis pochodzi ze strony  Kwestia smaku.



Składniki:

  • 175 g mąki
  • 175 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 175 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 400 g gruszek


Na wierzch:
  • 25 g masła
  • 1 łyżka brązowego cukru

Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w plasterki. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, 175 g pokrojonego w kawałki masła, imbir, cukier i roztrzepane jajka. Całość zmiksować na jednolitą masę (do połączenia składników). Formę do ciasta o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do formy wyrównując powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek tak, aby zachodziły na siebie. Wierzch posypać brązowym cukrem i obłożyć wiórkami pozostałego masła (zapobiegnie to wysuszeniu owoców).
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 - 40 minut.


SMACZNEGO :)


Komentarze

  1. Kochana!!:D ciasto przeprzepyszne:D Jako, że miałam okazje delektować się tym cudeńkiem polecam wszystkim:) Smak nowy, wyjątkowy.. Niebo w buźzce:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowało Justysiu :) Zapraszam częściej ;D

      Usuń
  2. Pycha - latwe, szybkie i sie rozplywa - nie moze nie wyjsc :)))) dzieki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty