Muffinki bananowe z imbirem
Z dnia na dzień jest coraz cieplej i przyjemniej, ale tak wiosennie jak dziś jeszcze nie było. Nic tylko wyciągnąć rower albo buty do biegania... i ten zapach powierza zbliżającej się wiosny - uwielbiam! Oj, tęskniłam za wiosną.
Muffinki, które dziś Wam proponuje są zdecydowanie lepszą opcją na jesienno - zimowy czas. Uznaje to za małe pożegnanie kończącej się zimy. Muffinki są przyjemnie bananowe z tłem rozgrzewającego imbiru. Sprężyste, wilgotne, nie przesłodzone. Raczej nie powalają na kolana, ale są smaczne. Jeśli okażą się dla Was za mało słodkie polecam polać czekoladą bądź lukrem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 dojrzałe banany
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru (płaskiej)
Banany rozgnieść widelcem i odstawić.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, imbir, proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: mleko, olej, ekstrakt z wanilii, jajko.
Składniki obu naczyń połączyć, dodać rozgniecione banany i ponownie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 25 minut do zarumienienia.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz