Pierś kurczaka w sosie piwnym
Danie, które przypadło mi do gustu. Jest mało wymagające i ciekawe smakowo. Mięso z kurczaka jest kruche i soczyste, a sos łagodny z posmakiem piwa i słodyczą cebuli. Całość smakuje wyśmienicie :) Przepis pochodzi z książki 'Dania na piwie' G. Poggenpohla. Spróbujcie :)
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 4 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml jasnego piwa
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu
- 125 ml słodkiej śmietany 18%
- sól i pieprz
Szalotkę i czosnek obrać, drobno posiekać. Filety z kurczaka doprawić solą i pieprzem, lekko zarumienić na tłuszczu. Dodać szalotkę i czosnek, dusić razem przez kilka minut.
Wlać piwo wymieszane z octem i miodem, dusić kolejne 8 - 10 minut pod przykryciem.
Filety wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Do powstałego sosu wlać śmietankę, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Filety wyłożyć na talerz polewając sosem. Podawać z makaronem.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz