Pierś kurczaka w sosie piwnym

Danie, które przypadło mi do gustu. Jest mało wymagające i ciekawe smakowo. Mięso z kurczaka jest kruche i soczyste, a sos łagodny z posmakiem piwa i słodyczą cebuli. Całość smakuje wyśmienicie :) Przepis pochodzi z książki 'Dania na piwie' G. Poggenpohla. Spróbujcie :)



Składniki:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 4 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml jasnego piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu
  • 125 ml słodkiej śmietany 18%
  • sól i pieprz


Szalotkę i czosnek obrać, drobno posiekać. Filety z kurczaka doprawić solą i pieprzem, lekko zarumienić na tłuszczu. Dodać szalotkę i czosnek, dusić razem przez kilka minut.
Wlać piwo wymieszane z octem i miodem, dusić kolejne 8 - 10 minut pod przykryciem.
Filety wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Do powstałego sosu wlać śmietankę, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Filety wyłożyć na talerz polewając sosem. Podawać z makaronem.

 
SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty