Babka biszkoptowa "Mokka"
Babka sprężysta i wilgotna niczym biszkopt. Aromatycznie kakaowa z kawowym posmakiem w tle. Duet smakowy wzmacnia polewa czekoladowa z dodatkiem kawy. Idealna dawka lekkiej słodyczy z wcale nie mniejszą mocą niż tabliczka czekolady ;) Przepis pochodzi z książki 'Czekoladowy świat'. Polecam :)
Składniki:
- 4 duże jajka
- 2/3 szklanki + 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta kwasku cytrynowego
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki tortowej
Polewa:
- 100 g czekolady (użyłam 60 g gorzkiej i 40 g mlecznej)
- 1 łyżeczka kawy sypanej
Białka oddzielić od żółtek. Mikserem na średnich obrotach utrzeć żółtka i 2/3 szklanki cukru na gęstą masę. Ucierać do momentu, aż powstaną na niej grube wstęgi po wyjęciu końcówek miksera.
Kakao i kawę rozpuścić w 2 - 3 łyżkach gorącej wody, dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dodać do żółtek i ubić na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę z solą, kwaskiem cytrynowym i łyżką cukru.
Mąką posypać masę kakaową i delikatnie wymieszać. Dodać szklankę piany i wymieszać. Powtórzyć czynność z resztę piany.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy do babek (o średnicy ok 20 - 23 cm). Wierzch wygładzić.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 35 minut. Po upieczeniu ciasto odwrócić do góry dnem i odstawić ciasto 1 - 2 godzin do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kawę i wymieszać. Czekoladą polać wierzch babki.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz