Musaka po bułgarsku
Kuchnia bułgarska należy do grupy kuchni bałkańskiej, jednak od innych różni ją większy wpływ Grecji. W ten sposób między innymi pojawiła się w niej musaka. Musaka to nic innego jak danie przygotowane z duszonego mięsa mielonego i warzyw, zapiekane z sosem przygotowanym z mleka i jajek. Bułgarska od greckiej różni się tym, że zamiast bakłażanów są w niej ziemniaki. Musaka może i nie należy do grupy potraw ładnie wychodzących na zdjęciach, bo przy nakładaniu trochę zmienia swoje wymiary, ale za to świetnie smakuje :) Przepis pochodzi z tego miejsca. Polecam :)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 600 g ziemniaków
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnki
- 6 pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryk słodka,
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
- 1 szklanka mleka
- 1 - 2 jajka
- 3/4 szklanki startego żółtego sera
- 1 łyżka mąki
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso, podsmażać około 5 minut. Pokrojone w drobną kostkę 3 pomidory, koncentrat i ziemniaki wrzucić do mięsa dolewając trochę wody. Całość dusić do momentu, aż pomidory się rozpadną, ziemniaki lekko zmiękną, a woda odparuje. Doprawić, solą, pieprzem i papryką.
Resztę pomidorów pokroić w grubsze plastry. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować masłem, dno naczynia wyłożyć pokrojonymi pomidorami, a na nie wyłożyć masę mięsno - pomidorową. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować sos. Mleko wymieszać z rozbełtanym jajkiem i mąką, dodać stary ser. Sosem polać podpieczoną zapiekankę i zapiekać kolejne 30 minut.
SMACZNEGO :)
piekna
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
Usuńmusaka musaką, ale gdzie cukinia lub bakłażan? ;)
OdpowiedzUsuń