Musaka po bułgarsku

Kuchnia bułgarska należy do grupy kuchni bałkańskiej, jednak od innych różni ją większy wpływ Grecji. W ten sposób między innymi pojawiła się w niej musaka. Musaka to nic innego jak danie przygotowane z duszonego mięsa mielonego i warzyw, zapiekane z sosem przygotowanym z mleka i jajek. Bułgarska od greckiej różni się tym, że zamiast bakłażanów są w niej ziemniaki. Musaka może i nie należy do grupy potraw ładnie wychodzących na zdjęciach, bo przy nakładaniu trochę zmienia swoje wymiary, ale za to świetnie smakuje :) Przepis pochodzi z tego miejsca. Polecam :)




Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 600 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnki
  • 6 pomidorów 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryk słodka,
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
Sos:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 - 2 jajka
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
  • 1 łyżka mąki




Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso, podsmażać około 5 minut. Pokrojone w drobną kostkę 3 pomidory, koncentrat i ziemniaki wrzucić do mięsa dolewając trochę wody. Całość dusić do momentu, aż pomidory się rozpadną, ziemniaki lekko zmiękną, a woda odparuje. Doprawić, solą, pieprzem i papryką.
Resztę pomidorów pokroić w grubsze plastry. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować masłem, dno naczynia wyłożyć pokrojonymi pomidorami, a na nie wyłożyć masę mięsno - pomidorową. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni. 
Przygotować sos. Mleko wymieszać z rozbełtanym jajkiem i mąką, dodać stary ser. Sosem polać podpieczoną zapiekankę i zapiekać kolejne 30 minut.


SMACZNEGO :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty