Rolada czekoladowo - miętowa
Połączenie mięty i czekolady? Czemu nie, idealne pomysł na lekko zachmurzony dzień. Czekolada doda energii, a mięta orzeźwi :) Moja propozycja to czekoladowo - miętowy krem otulony puchowym kakaowym ciastem. Krem jest dosyć ciężki, trochę lekkości do tego deseru z pewnością wprowadzi łyżka bitej śmietany, a listki mięty nadadzą świeżości. Przepis z książki 'Czekoladowy świat'. Może się skusicie?
Składniki:
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 4 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
Krem:
- 300 g czekolady z nadzieniem miętowym
- 2 łyżki śmietany kremówki
Formę do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier natłuścić i oprószyć mąką.
Mąkę tortową, kakao, mąkę kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Żółtka ubić z 1/4 szklanki cukru na lekką i puszystą pianę.
Białko ubić na sztywną pianę stopniowo dodając resztę cukru.
1/3 piany dodać do masy żółtek. Resztę piany dodawać na przemian z mieszanką mączną. Wymieszać dokładnie, ale delikatnie. Ciasto przelać do formy wygładzając wierzch.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Czystą ściereczką posypać cukrem. Wyłożyć na nią ciasto, usunąć papier. Brzegi ciasta równo przycisnąć. Zaczynając od dłuższego brzegu zawinąć ciasto w rulon (razem ze ściereczką). Pozostawić do ostygnięcia, podwiniętym brzegiem do dołu.
W rondelku rozpuścić czekoladę razem z kremówką, utrzeć na gładką masę. Jeżeli utworzą się grudki dolać odrobinę mleka, podgrzewać mieszając.
Ciasto rozwinąć, zdjąć ściereczkę. Rozprowadzić nadzienie, zostawiając wolne brzegi ciasta na 1,5 cm z każdej strony. Ponownie zrolować, ułożyć podwiniętym brzegiem do dołu na półmisku. Schłodzić.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz