Bułki kukurydziane na miodzie

Bułeczki kukurydziane o miękkim miąższu i delikatnej, lekko chrupiącej skórce. Podczas wyrabiania ciasto było pulchne i aksamitne. Można w nich wysmakować odrobinę słodyczy, najlepsze zaraz po upieczeniu :) Przepis z bloga Twoje&Moje.



Składniki rozczynu:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 320 ml letniej wody
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki pszennej (typ 405 - 650, ja użyłam chlebowej typ 720)


Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać obie mąki i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.


Składniki na ciasto właściwe:
  • rozczyn
  • 60 g miodu
  • 250 g mąki pszennej (użyłam chlebowej typ 720)
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 10 g soli
  • 50 ml oleju


Rozczyn wymieszać z miodem, dodać resztę składników. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40 - 60 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na równych 12 części, formując bułeczki. Bułki obtoczyć w mące kukurydzianej bądź pszennej i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Piec na rumiano przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.


SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty