Bułki kukurydziane na miodzie
Bułeczki kukurydziane o miękkim miąższu i delikatnej, lekko chrupiącej skórce. Podczas wyrabiania ciasto było pulchne i aksamitne. Można w nich wysmakować odrobinę słodyczy, najlepsze zaraz po upieczeniu :) Przepis z bloga Twoje&Moje.
Składniki rozczynu:
- 20 g świeżych drożdży
- 320 ml letniej wody
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki pszennej (typ 405 - 650, ja użyłam chlebowej typ 720)
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać obie mąki i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Składniki na ciasto właściwe:
- rozczyn
- 60 g miodu
- 250 g mąki pszennej (użyłam chlebowej typ 720)
- 70 g mąki kukurydzianej
- 10 g soli
- 50 ml oleju
Rozczyn wymieszać z miodem, dodać resztę składników. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40 - 60 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na równych 12 części, formując bułeczki. Bułki obtoczyć w mące kukurydzianej bądź pszennej i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Piec na rumiano przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz