Chijimi (koreańskie naleśniki) ze szpinakiem
Chijimi to koreańskie naleśniki ze sporą ilością warzyw wmieszaną w ciasto, podawane z pikantnym sosem. Podaje się je pokrojone w mniejsze kawałki, a następnie macza w sosie. Ja w tym przypadku skorzystałam z gotowego sosu chili z limonką i kolendrą. Jako, że szpinak bardzo lubi towarzystwo czosnku myślę, że sos czosnkowy sprawdzi się świetnie. Same naleśniki są raczej zdominowane przez smak sera, dlatego połączenie ich z pikantnym sosem jest trafione. Chijimi ze szpinakiem to fajna propozycja na wegetariański obiad czy lżejszą kolację. Przepis z bloga Karoliny. Polecam :)
Składniki (na 2 duże placki):
- pęczek świeżego szpinaku (zastąpiłam 1/2 paczki mrożonego szpinaku)
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- ok. 1 szklanki startego sera
Mrożony szpinak wcześniej rozmrozić. Świeży umyć i gotować 2 - 3 minuty w osolonej wodzie. Po ugotowaniu spryskać zimną wodą, dokładnie odcedzić. Szpinak drobno pokroić. Mąkę, jajka i cukier połączyć, dodać szpinak i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Przed polaniem masy patelnie zdjąć z ognia, wlać połowę masy i rozprowadzić równomiernie na patelni, na wierzchu rozłożyć starty żółty ser. Patelnie postawić na ogniu, przykryć przykrywką i smażyć na złoty kolor.
Placek przewrócić na drugą stronę i smażyć bez przykrycia, tak aby ser się spiekł na złoty kolor.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz