Muffinki ze szpinakiem i serem feta

Aż ciśnie mi się na usta by rzec: dobrze, że są muffinki! Wymagający poranek dał sobie we znaki i po południu już ani chęci, ani pomysłów na dłuższe kucharzenie nie było, a w brzuchu wierciło. I cóż by tu? Muffinki wytrawnej odsłonie i to z niezawodnym szpinakiem :) Pysznie mięciutkie, idealne jako słona przekąska czy dodatek do zup. Recepturę podpatrzyłam na blogu artkulinaria.pl. Polecam gorąco :)
 



Składniki:
  • 250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 350 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 60 ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 250 g sera feta


W garnku umieścić szpinak, dodać odrobinę wody, szczyptę soli oraz pieprzu i dusić przez 5 minut na średnim ogniu. Odstawić do wystudzenia .Następnie odcisnąć nadmiar wody i posiekać.
Szpinak mrożony rozmrozić, chwilę pogotować na średnim ogniu tak, żeby woda odparowała. Doprawić solą i pieprze, odstawić do wystygnięcia. Fetę pokroić w kostkę.
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugim dokładnie połączyć jogurt, oliwę i jajka. Składniki mokre przelać do składników suchych, wymieszać (jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste dolać odrobinę mleka lub jogurtu). Dodać szpinak i pokrojoną fetę, delikatnie wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami lub grubo wysmarować masłem. Gniazda muffinek napełnić ciastem.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty