Drobiowa zupa z czerwoną soczewicą
Ognista, pożywna i rozgrzewająca. Grzanki lekko tonują jej ostrość. Lubię ostre potrawy, a z chili szczególnie, więc ta zupa wyjątkowo przypadła mi do gustu :) Dla moich kubków smakowych jest optymalnie ostra, jednak domownicy mniej przyzwyczajeni do pikanterii zgłaszali, że mogła być ciut delikatniejsza. Idąc za tym, wszystkim obawiającym się nadmiernej ostrości polecam użyć jednej papryczki chili. Przepis z książki 'Zupy na przyjęcia i inne okazje'. Polecam gorąco :)
Składniki:
- 3 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 papryczki chili
- oliwa
- 500 g czerwonej soczewicy
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 gałązki tymianku (zastąpiłam łyżeczką suszonego tymianku)
- 2 liście laurowe
- 8 kromek pszennego chleba
Filety z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić i pokroić w małą kostkę. Cebule i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Paprykę czerwoną i pepperoni przekroić na pół, usunąć łodygi, nasiona i białe wewnętrzne błony, po czym opłukać. Paprykę pokroić w kostkę, a chili drobno posiekać.
W dużym garnku rozgrzać 6 łyżek oliwy, zarumienić na niej kostki mięsa i wyjąć z garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojona paprykę i chili, szybko razem podsmażyć. Mięso wrzucić do warzyw.
Następnie włożyć do garnka soczewicę i mąkę, wymieszać. Mieszając wlać bulion i doprowadzić zupę do wrzenia. Wlać sok z cytryny, doprawić mieloną papryką, solą i pieprzem.
Liście laurowe i opłukane gałązki tymianku dodać do zupy. Gotować 25 minut na wolnym ogniu.
W tym czasie pokroić chleb w kostkę i usmażyć na oliwie na złoty kolor.
Wyjąć z zupy listki laurowe, jeszcze raz doprawić. Podawać posypując kostkami pszennego chleba.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz