Tureckie ciasto jogurtowe (Yoğurt tatlisi)

Tureckie desery należą do słodkich i sycących. Często towarzyszy im miód, bakalie i słodkie syropy. Nie miałam wcześniej okazji smakować słodyczy tureckich, więc tym bardziej to ciasto mnie zaciekawiło. Jest wilgotne, ciężkie, trochę przypominające konsystencją sernik. Wcale nie mocno słodkie, choć wydawać by się mogło, że syrop je wyraźnie osłodzi. W smaku mleczne, mające w sobie coś zastanawiającego.

Składniki:
  • 125 g masła
  • 500 g jogurtu (najlepiej o temperaturze pokojowej)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia z lekką górką
  • 400 g kaszy manny
  • 1 szklanka mąki

Syrop:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • sok z cytryny

Dodatkowo:
  • 50 g wiórków kokosowych do posypania

Masło stopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Jogurt, jajka, cukier i miąższ z wanilii dokładnie wymieszać. Wlać schłodzone płynne masło i ubijać mikserem. Kaszę manną, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem, a następnie przesiać do miski z masą maślano - jogurtową dalej ucierając.
Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut na złoty kolor.

Przygotować syrop. Cukier połączyć z wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i gotować kolejne 3 minuty. Syrop odstawić do ostygnięcia.

Upieczone ciasto w formie do pieczenia położyć na duży talerz lub zostawić na blasze, roztwór cukru może wypływać. Ciasto stopniowo nasączyć syropem. Wystudzić pozostawiając nadal w formie. Porcje ciasta przełożyć na talerz i posypać wiórkami kokosowymi.


SMACZNEGO :)

Inspiracja: Wielka księga ciast

Komentarze

  1. Ciasto pyszne, szybko sie robi, myslslam, ze bedzie strasznie slodkie, ale jest w sam raz . Mazlonowi, ktory jest Turkiem, bardzo smakowalo - znaczy, ze jest SUPER:))) Juz trzeci WYPROBOWANY przepis - wszytkie wyszly cudnie :)))) dziekuje - super blog!!!
    sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwio, Twój komentarz sprawił mi nie małą przyjemność - dziękuje :) Cieszę się, że smakowało i Tobie i mężowi :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. stosowałam się do przepisu ale niestety ciasto wyszło dość niskie, tak jakby nie wyrosło. To w sumie można by pominać ale grysik czuć między zębami. Zastanawiaja mnie proporcje kaszy do mąki? Nie powinno być jej więcej. Proszę o wskazówki

      Usuń
    3. Nie, właśnie taka jest specyfika tego ciasta. A jakiej blaszki użyłaś? Semolina jest drobniejsza od kaszy manny, więc może zmniejszyć efekt grysiku między zębami. Być może ciasto potrzebowało trochę więcej czasu w piekarniku. Może piekarnik w trakcie pieczenia był otwierany?

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty