Jabłecznik marchewkowo - migdałowy
Ciasta z jabłkami - zawsze są mile widziane 😊 Ten jabłecznik różni się od klasycznych polskich propozycji, bardziej kojarzy mi się z hiszpańskimi wypiekami. Jest lekki, delikatny, można się przy nim zapomnieć, bo marchewkowo - migdałowe ciasto, w połączeniu z jabłkami i cytrusową marmoladą sprawia, że całość staje się nietuzinkowa. Ujął mnie smakiem i pięknym pomarańczowym odcieniem.
Także... polecam 😍
Składniki:
- 200 g marchewki
- 600 g kwaskowatych jabłek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 jajka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 100 g mąki kukurydzianej (lub mąki pszennej)
- 125 g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch:
- 50 g marmolady pomarańczowej lub konfitury z moreli (użyłam konfitury cytrynowej)
- cukier puder do posypania
Marchewkę umyć, oskrobać i zetrzeć na małych oczkach. Jabłka umyć, obrać. 100 g jabłek zetrzeć na tarce i wymieszać z utartą marchewką. Resztę jabłek pokroić na pół, usunąć gniazda i pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ściemniały.
Tortownicę (o średnicy 26 cm) wysmarować masłem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem i 50 g cukru. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo resztę cukru. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami, dodawać porcjami do ucieranej masy. Pod koniec ucierania dodać masę jabłkowo - marchewkową, Do utartej masy dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać.
Masę przelać do formy, powierzchnie wyrównać. Plasterki jabłek układać koliście tak, aby zachodziły na siebie. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni C przez około 50 minut na złoty kolor.
Marmoladę podgrzać w rondelku, posmarować nią jabłecznik, pozostawiając go w formie do ostygnięcia. przestudzone ciasto wyłożyć na talerz, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz