Konfitura cytrynowa z wanilią

Wyśmienita konfitura cytrynowa o pięknym złoto -  żółtym kolorze. Jest niezwykle aromatyczna, orzeźwiająca, intensywnie cytrynowa z lekką nutą goryczki. Idealna! :) Jeżeli kogokolwiek z Was zniechęca rozpiętość czasu przygotowania, uwierzcie mi na słowo, że warto! Każdy etap przygotowania jest na swój sposób przyjemny, bo jak tu nie odczuwać radości kiedy z 1,5 kg cytryn powstaje krok po kroku tak pyszna konfitura? Przygotowałam ją z dodatkiem wanilii, ale wanilie doskonale można zastąpić laską cynamonu lub gwiazdkami anyżu. Receptura pochodzi stąd. Z podanej ilości wyszły mi 4 słoiczki po 200 ml. Kolejnym razem przygotuje większą porcję :) Spróbujcie koniecznie, z nią filiżanka herbaty będzie smaczniejsza :)




Składniki:
  • 1,5 kg cytryn
  • 2 szklanki wody
  • 550 g cukru
  • 1 laska wanilii




Dzień 1
Cytryny wyszorować szczoteczką, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia (zagotowane szybko mogą pękać). Gotować 8 - 14 minut pod przykryciem, aż cytryny zmiękną.
Wodę zlać, a cytryny pozostawić do ostygnięcia.
Z ostudzonych cytryn odkroić jeden koniec i wycisnąć ich zawartość do miski. Wyciśnięta zawartość można przecedzić przez grube sito, odcedzając pestki (ja tego nie robiłam, pestki zawierają pektynę, dzięki którym dżem jest gęstszy). Miskę z miąższem przykryć folią i wstawić do lodówki.
Skórki cytryn przekroić na połówki bądź ćwiartki, ściąć z nich białą skórkę (albedo). Oczyszczone skórki pokroić na cienkie paski, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 24 godziny, zmieniając wodę kilkakrotnie.


Dzień 2
Wodę zagotować z cukrem, dodać do syropu odsączone skórki cytrynowe. Gotować około 60 minut na wolnym ogniu, często mieszając i zdejmując pianę.
Kiedy skórki cytryn staną się szkliste, dodać miąższ cytryn. Doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia i pozostawić do wystygnięcia do następnego dnia.


Dzień 3
Konfiturę zagotować na wolnym ogniu, często mieszając (lubi się przypalać). Gotować przez około 30 minut, zbierając pianę. Wyłączyć ognień i odstawić na 24 godziny.


Dzień 4
Do konfitury dodać pokrojoną laskę wanilii, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy konfitura nabierze konsystencji rzadkiej śmietany przełożyć ją do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcając pokrywki. Słoiki postawić do góry nogami, przykryć kocem i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Szczelnie zamkniętą konfiturę, można przechowywać nawet kilka lat.



SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty