Pączki orientalne

Składniki na rozczyn:
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki ciepłej wody
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 3 łyżki masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 g rodzynek
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
Lukier:
- 2/3 szklanki
- 3 - 4 łyżki soku z pomarańczy
Składniki rozczynu mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn będzie gotowy, dodajemy przesianą mąkę, sól, jogurt, spirytus, posiekane masło i cukier, wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenie objętości. Po tym czasie dodajemy sparzone i pokropione sokiem z cytryny rodzynki, startą skórkę z pomarańczy i miętę. Ponownie zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na 1 - 1,5 cm grubości i szklanką o średnicy 5 cm wykrajmy pączki. Zostawiamy przykryte ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, wykładając na ręcznik kuchenny, aby ociekły z tłuszczu.
Przygotowujemy lukier mieszając sok pomarańczowy z cukrem pudrem. Smarujemy nim jeszcze ciepłe pączki.
Przygotowujemy lukier mieszając sok pomarańczowy z cukrem pudrem. Smarujemy nim jeszcze ciepłe pączki.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz