Clafoutis z czarnymi oliwkami i tymiankiem

Clafoutis to nie tylko słodki deser. Francuzi przygotowują je w wielu odsłonach. Zaciekawiona tym przysmakiem postanowiłam zaprezentować Wam jedną z wersji na słono. Tu ciasto jest trochę lżejsze, przyczyna tkwi w ilości mąki i płynów. Uwielbiam oliwki, ale zapomniałam, że są dość słone i stwierdzam, że soli mogło być ciut mniej ;) Danie to jest ciekawą i szybką propozycją na obiad. Lekkie i smaczne. Z tej porcji spokojnie powinny najeść się dwie osoby. Przepis pochodzi z tej strony. Polecam :)


Składniki:
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łodygi świeżego tymianku (zastąpiłam suszonym)
  • 50 g groszku
  • 50 g oliwek
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • curry, sól i pieprz do smaku
  • 50 g startego parmezanu

Tymianek umyć, oberwać liście, oliwki pokroić na ćwiartki i wymieszać z grochem. W misce ubić jajka z solą, pieprzem i curry, dodać mąkę i parmezan, wymieszać. Następnie dodać śmietanę i mleko, całość zmiksować na gładką masę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Na spód wyłożyć mieszankę z warzyw i zalać masą. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 - 40 minut.


SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty