Clafoutis z czarnymi oliwkami i tymiankiem
Clafoutis to nie tylko słodki deser. Francuzi przygotowują je w wielu odsłonach. Zaciekawiona tym przysmakiem postanowiłam zaprezentować Wam jedną z wersji na słono. Tu ciasto jest trochę lżejsze, przyczyna tkwi w ilości mąki i płynów. Uwielbiam oliwki, ale zapomniałam, że są dość słone i stwierdzam, że soli mogło być ciut mniej ;) Danie to jest ciekawą i szybką propozycją na obiad. Lekkie i smaczne. Z tej porcji spokojnie powinny najeść się dwie osoby. Przepis pochodzi z tej strony. Polecam :)
Składniki:
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łodygi świeżego tymianku (zastąpiłam suszonym)
- 50 g groszku
- 50 g oliwek
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g mąki pszennej
- curry, sól i pieprz do smaku
- 50 g startego parmezanu
Tymianek umyć, oberwać liście, oliwki pokroić na ćwiartki i wymieszać z grochem. W misce ubić jajka z solą, pieprzem i curry, dodać mąkę i parmezan, wymieszać. Następnie dodać śmietanę i mleko, całość zmiksować na gładką masę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Na spód wyłożyć mieszankę z warzyw i zalać masą. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 - 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz