Ryż z białym sosem na bazie rosołu

Ryż z białym sosem na bazie rosołu. Założyłam, że większość z Was ma swój sprawdzony przepis na rosół, więc tak naprawdę to czym chciałam się podzielić to przepis na biały sos. W moich rejonach (pomorza, Kaszub) rosół, ryż z białym sosem i gotowanym mięsem kruczka jeszcze do niedawna był obowiązkowym elementem obiadu każdego większego przyjęcia czy też wesela. Obecnie jest zastępowany innymi daniami, ale ja ciągle lubię go tak samo bardzo sięgając po niego bez większych okazji :) Sos tworzą w zasadzie trzy nuty smakowe: słodka, słona i kwaskowata. Tych, którzy nie mieli okazji go próbować z pewnością zaciekawi. Przepis prosto od mamy :)




Składniki na sos:
  • 3 żółtka
  • 1 l rosołu
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/3 kostki masła (kostka 250 g)
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku
  • garść rodzynek (niekoniecznie) 


Ugotować rosół. W większym garnku roztopić masło, dodać mąkę, chwilę podsmażyć i dodać 1 litr rosołu, wymieszać. W drugim garnku połączyć dokładnie śmietanę, żółtka i galaretkę cytrynową. Zawartość drugiego garnka wlać do pierwszego, mieszać gotując na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą, odrobiną cukru lub sokiem z cytryny.
Po ostudzeniu sos mocno zgęstnieje, przypominając konsystencję budyniu. Wystarczy go podgrzać i zrobi się rzadszy.
Podawać z ryżem i gotowanym mięsem kurczaka, popijając rosołem :)


SMACZNEGO :)




Komentarze

Popularne posty