Tarta z czekoladowym kremem custard
Ta tarta to istna poezja smaku! Krem jest aksamitny i puchowy, otula podniebienie przy każdym kęsie... Smakuje przyjemnie czekoladowo, choć im więcej czekolady tym lepiej ;) Przyznam się, że to moje pierwsze spotkanie z custard. A jest on używany do przeróżnych deserów w postaci kremu lub sosów, jak również wykorzystywany do tart na słono. Z pewnością wypróbuje go w innych odsłonach. Póki co zachęcam Was do spróbowania tej tary :)
Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Z podanych składników zagnieść gładkie i pulchne kruche ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę na tartę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, a następnie przenieść na wałku do formy i starannie wylepić dno i ścianki. Ciasto po nakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążyć grochem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut. Zdjąć folię z grochem i piec jeszcze około 15 minut. Spód wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Składniki na nadzienie:
- 1 szklanka cukru
- 225 g miękkiego masła
- 85 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki likieru amaretto (lub innego migdałowego likieru, ewentualnie wody)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 duże jajka
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mikserem ubić masło i cukier na lekką puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę, likier, ekstrakt z wanilii i cynamon, ubić. Do ubitej masy dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Krem wyłożyć na gotowy spód i wygładzić. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Dodatkowo:
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
- czekolada do przybrania
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Szprycą z końcówką gwiazdy wycisnąć śmietanę na wierzch ciasta. Udekorować czekoladą. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO :)
Źródło: Czekoladowy świat.
Komentarze
Prześlij komentarz