Pain au Chocolat

Pain au Chocolat czyli chlebek z czekoladą. Podobnie jak croissanty są francuską specjalnością. Mogą być zrobione z ciasta francuskiego bądź drożdżowego. Pain au Chocolat najczęściej podawane są na ciepło do kawy. I takie są też najlepsze - lekko chrupiące z miękką czekoladą (z czasem czekolada twardnieje). Smakują dosłownie jak bułka lub chleb z nutellą :) Według mnie dużo smaczniejsze są z czekoladą mleczną. Oceńcie sami. 


Składniki (na 8 sztuk):
  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 20 g drożdży świeżych lub paczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 55 g posiekanego na kawałki masła
  • 6 łyżek letniego mleka
  • 2 duże jajka
  • 110 g czekolady deserowej, pokrojonej na 8 podłużnych kawałków (możne być też mleczna)

Z drożdży świeżych zrobić zaczyn. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą i uformować wgłębienie. Wkruszyć w nie drożdże, zasypać cukrem i zalać częścią letniego mleka. Przykrytą miskę odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie dodać masło i ugniatać palcami, aż masa będzie przypominała grudki chleba.
W przypadku drożdży suchych wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie dodać masło i również ugniatać do momentu, aż masa będzie przypominała grudki chleba.
Dalej postępować tak samo. Dodać mleko i jedno jajko, wyrobić na jednolitą i elastyczna masę. Ciasto zagniatać na posypanej mąką stolnicy przez 10 minut.
Gotowe ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Przekroić wzdłuż na pół, a każdą połowę ciasta pokroić na 4 równe części. Każdy kawałek posmarować wodą i położyć na nim tafelkę czekolady. Zawinąć w tubę, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem. przykryć folią posmarowaną olejem i odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 minut (do podwojenia objętości).
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 220 stopni C. Podawać jeszcze ciepłe.



SMACZNEGO :)

Źródło: Czekoladowy świat.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty