Bułki marchewkowe z pestkami dyni
Według mnie te bułeczki są rewelacyjne :) Wewnątrz miękkie i wilgotne, a na zewnątrz otoczone chrupiąca skórką. Pięknie pomarańczowe z dodatkową mocą chrupania w postaci pestek dyni. Smak marchewki nie jest pierwszoplanowy, ale też nie daje o sobie całkowicie zapomnieć. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony. Polecam gorąco :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej chlebowej (typ 720)
- 20 g drożdży
- 200 g startej marchewki (ścierałam na małych oczkach)
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 łyżek pestek dyni
- 1 łyżka stopionego masła
Obie mąki i sól wsypać do miski, wymieszać i zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru i zalać 1/3 szklanki letniej wody. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodać startą marchew, masło, 4 łyżki pestek dyni i resztę wody. Wyrobić gładkie, elastyczne, ale lekko lepkie ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Ciasto odgazować, krótko wyrobić na obsypanej mąką stolnicy i uformować okrągłe bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika bułki posmarować mlekiem i obsypać resztą pestek dyni. Piec do zarumienienia około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz