Chleb z płatkami owsianymi
Długo się nie mogłam zdecydować, z którego przepisu na chlebek z płatkami owsianymi skorzystać. Musiał być na drożdżach, bo póki co moje postanowienie o zrobieniu zakwasu leży na półce i zbiera kurz ;) Nie chciałam też, żeby był w 100% z mąki pszennej. I tak trafiłam na blog Na miotle, gdzie Ania zrobiła ten chlebek z  mąki żytniej. Chcąc jednak uzyskać lżejszą i bardziej puszystą konsystencję zrobiłam go pół na pół z mąki żytniej i pszennej. Chlebek wyszedł bardzo smaczny :) Mięciutki, delikatny z cienką skórką, chrupiącą krótko po upieczeniu. Trudno dostrzec w nim płatki owsiane, jednak dla mnie wystarczy świadomość, że są i ubogacają chlebek w wartość odżywczą. A ten karmelowy odcień chlebek zawdzięcza melasie :) 
Składniki:
- 25 g drożdży
 - 1 łyżka brązowego cukru
 - 2 szklanki mąki pszennej (typ 750)
 - 2 szklanki mąki żytniej (typ 720)
 - 1/4 szklanki letniej wody
 - 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
 - 2 szklanki gorącej wody
 - 1 i 1/2 łyżeczki soli
 - 3 łyżki oleju
 - 1/4 szklanki melasy
 
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać brązowym cukrem i zalać 1/4 szklanki letniej wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Płatki owsiane zaleć gorącą wodą w miarę równomiernie, aby wszystkie były mokre (nie mieszać ich). Odstawić do ostygnięcia.
Kiedy zaczyn będzie gotowy dodajemy płatki owsiane, melasę, sól, olej i wyrabiamy mikserem. Ciasto powinno być dość zwarte i elastyczne. Formę keksową (u mnie 12 x 23 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą bądź otrębami. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.
SMACZNEGO :)





Komentarze
Prześlij komentarz