Bułki razowe ze słonecznikiem
Wymyśliłam sobie ciepłe bułeczki na dzisiejsze śniadanie. Co prawda trzeba było wstać ciut wcześniej by śniadania nie jeść w porze obiadu, ale to właśnie takie małe przyjemności dają energie na resztę dnia :) Od momentu przygotowania do konsumpcji upłynęło około 2 godzin, więc wcale nie aż tak wiele. A bułeczki? Bardzo smaczne i do tego proste w przygotowaniu. Mięciutkie z lekko chrupiącą skórką i dużą ilością słonecznika. Samo zdrowie :) Przepis pochodzi z fabryki przepisów. Polecam!
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mąki razowej (użyłam żytniej razowej)
- 15 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 szklanki letniej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka słonecznika do obtoczenia
Drożdże rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, sól, słonecznik i mieszamy. Następnie wlewamy drożdże, oliwę i stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko kleiste. Gotowe ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować w długi i wąski prostokąt (blat i dłonie można posmarować oliwą, by ciasto się do nich nie kleiło). Ciasto pociąć na 8 części, każdą z nich obtoczyć w słoneczniku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 - 20 minut. Na dno piekarnika wysypać pół szklanki kostek lody lub wody, dzięki temu wierzch bułeczek będzie bardziej chrupiący. Bułeczki studzić na kratce.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz