Clafouits z wiśniami (Clafoutis aux cerises)
Clafoutis to francuski deser z wiśni ułożonych na dnie naczynia i polanych ciastem, zbliżonym do ciasta naleśnikowego. Clafoutis pochodzi z regionu Limousin. Deser ten podaje się na ciepło posypany cukrem pudrem. Można je przygotować wykorzystując inne owoce, ale wtedy właściwa nazwa to flaugnarde. Szukając przepisu natrafiałam na wersje z proszkiem do pieczenia i bez. Zdecydowałam się na tą bez. Ciasto jest zwarte i nawet lekko gumowe. Ze względu na gumową strukturę, mleczny smak i owoce troszkę przypomina mi kaszę manną z owocami ;) Smaczniejsze na ciepło, ale ostudzone, aż tak dużo nie traci. Przepis pochodzi z tego miejsca. Deser, który warto przetestować :)
Składniki:
- 500 g wiśni świeżych, mrożonych
- 125 g mąki
- 100 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder
- 20 g masła do wysmarowania formy
Wiśnie wydrylować, posypać 50 g cukru i odstawić na godzinę. Białka ubić, a następnie dodać przesianą mąkę, sól, pozostały cukier i żółtka. Dobrze wymieszać, wlać mleko i ponownie zamieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować grubo wysmarować masłem. Wiśnie wyłożyć na dno formy i zalać masą. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, wyłożyć na talerz, tak żeby wiśnie były u góry (odwrotnie jak podczas pieczenia) i obsypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz