Clafouits z wiśniami (Clafoutis aux cerises)

Clafoutis to francuski deser z wiśni ułożonych na dnie naczynia i polanych ciastem, zbliżonym do ciasta naleśnikowego. Clafoutis pochodzi z regionu Limousin. Deser ten podaje się na ciepło posypany cukrem pudrem. Można je przygotować wykorzystując inne owoce, ale wtedy właściwa nazwa to flaugnarde. Szukając przepisu natrafiałam na wersje z proszkiem do pieczenia i bez. Zdecydowałam się na tą bez. Ciasto jest zwarte i nawet lekko gumowe. Ze względu na gumową strukturę, mleczny smak i owoce troszkę przypomina mi kaszę manną z owocami ;) Smaczniejsze na ciepło, ale ostudzone, aż tak dużo nie traci. Przepis pochodzi z tego miejsca. Deser, który warto przetestować :)



Składniki:
  • 500 g wiśni świeżych, mrożonych 
  • 125 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • cukier puder
  • 20 g masła do wysmarowania formy


Wiśnie wydrylować, posypać 50 g cukru i odstawić na godzinę. Białka ubić, a następnie dodać przesianą mąkę, sól, pozostały cukier i żółtka. Dobrze wymieszać, wlać mleko i ponownie zamieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować grubo wysmarować masłem. Wiśnie wyłożyć na dno formy i zalać masą. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, wyłożyć na talerz, tak żeby wiśnie były u góry (odwrotnie jak podczas pieczenia) i obsypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty