Placki z kaszy gryczanej

Złociste, chrupiące placuszki z kaszy gryczanej - idealne na bezmięsny, aczkolwiek pożywny obiad. Smakują wyśmienicie, a i przygotowuje się je dość sprawnie. Ja serwowałam z sosem pieczarkowym, ale myślę, że sosik czosnkowy czy pomidorowy będzie pasował tu równie świetnie :) W tym daniu sprawdzają się trzy zasady: zdrowo, smacznie i szybko :) Bazowałam się na przepisie z vege.blox.pl, lekko go modyfikując. Spróbujcie, polecam!



Składniki (na 3 - 4 porcje):

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 120 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 bulion warzywny w kostce (opcjonalnie)


Wodę zagotowujemy z bulionem, wsypujemy kaszę i gotujemy. Ugotowaną kaszę odsączamy, lekko studzimy. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i dodać do kaszy, wbić jajka, przyprawić solą i pieprzem, całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, placki nakładać łyżką i smażyć z obu stron na złoty kolor.




Składniki na sos pieczarkowy:
  • 500 g pieczarek
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 serek topiony
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku


Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pieczarki myjemy i kroimy w większą kostkę lub plasterki, dorzucamy do cebuli. Smażymy kilka minut do momentu, aż pieczarki puszczą sok. Pieczarki zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Dodajemy serek topiony, czosnek i mieszamy do momentu, gdy serek całkowicie się rozpuści. W 1/3 szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, uważając żeby nie powstały grudki. Sos zdejmujemy z palnika wlewamy wodę z mąką, mieszamy. Sos stawiamy ponownie na palnik tak, aby zgęstniał. Gotowym sosem polewamy placki.




SMACZNEGO :)






Komentarze

Popularne posty