Placki z kaszy gryczanej
Złociste, chrupiące placuszki z kaszy gryczanej - idealne na bezmięsny, aczkolwiek pożywny obiad. Smakują wyśmienicie, a i przygotowuje się je dość sprawnie. Ja serwowałam z sosem pieczarkowym, ale myślę, że sosik czosnkowy czy pomidorowy będzie pasował tu równie świetnie :) W tym daniu sprawdzają się trzy zasady: zdrowo, smacznie i szybko :) Bazowałam się na przepisie z vege.blox.pl, lekko go modyfikując. Spróbujcie, polecam!
Składniki (na 3 - 4 porcje):
- 300 g kaszy gryczanej
- 120 g żółtego sera
- 2 jajka
- 2 - 3 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- 1 bulion warzywny w kostce (opcjonalnie)
Wodę zagotowujemy z bulionem, wsypujemy kaszę i gotujemy. Ugotowaną kaszę odsączamy, lekko studzimy. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i dodać do kaszy, wbić jajka, przyprawić solą i pieprzem, całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, placki nakładać łyżką i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 500 g pieczarek
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 serek topiony
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pieczarki myjemy i kroimy w większą kostkę lub plasterki, dorzucamy do cebuli. Smażymy kilka minut do momentu, aż pieczarki puszczą sok. Pieczarki zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Dodajemy serek topiony, czosnek i mieszamy do momentu, gdy serek całkowicie się rozpuści. W 1/3 szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, uważając żeby nie powstały grudki. Sos zdejmujemy z palnika wlewamy wodę z mąką, mieszamy. Sos stawiamy ponownie na palnik tak, aby zgęstniał. Gotowym sosem polewamy placki.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz