Gnocchi szpinakowe
Dla mnie nr I wśród wariacji gnocchi - uwielbiam te kluski :) Może wiecie, a może nie, iż gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Istnieje wiele ich wersji, zależnie od regionu. Te przygotowane ze szpinakiem i ricottą w np. Toskanii zwane są strozzapreti. Skądkolwiek by nie pochodziły są świetne! Dzięki ricottcie znacznie delikatniejsze, a akompaniament szpinaku nadaje im szczyptę wyrafinowania. Szczególnie dobrze smakują z sosem serowy. Testujcie :)
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
- 250 g sera ricotta
- 2 jajka
- 2 - 2,5 szklanki mąki
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Szpinak rozmrozić, chwilę pogotować, żeby woda odparowała. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać ricottę, jajka i mąkę. Całość wymieszać na jednolitą masę. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Kluski nakładać i formować łyżką za każdym razem zanurzając w gotującej się wodzie, wtedy kluski łatwiej odchodzą od łyżki.Gotować około 2 minut od wypłynięcia.
Sos serowy:
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 serki topione
- 50 g startego sera (najlepiej parmezanu)
Śmietanę, serki i starty ser wrzucić do garnka i zagotować często mieszając, żeby serki się dobrze rozpuściły. Sos będzie bardzo gęsty, można rozrzedzić go wodą, a do smaku doprawić pieprzem.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz