Gnocchi szpinakowe

Dla mnie nr I wśród wariacji gnocchi - uwielbiam te kluski :) Może wiecie, a może nie, iż gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Istnieje wiele ich wersji, zależnie od regionu. Te przygotowane ze szpinakiem i ricottą w np. Toskanii zwane są strozzapreti. Skądkolwiek by nie pochodziły są świetne! Dzięki ricottcie  znacznie delikatniejsze, a akompaniament szpinaku nadaje im szczyptę wyrafinowania.  Szczególnie dobrze smakują z sosem serowy. Testujcie :)



Składniki:
  • opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  • 250 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 2 - 2,5 szklanki mąki
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Szpinak rozmrozić, chwilę pogotować, żeby woda odparowała. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać ricottę, jajka i mąkę. Całość wymieszać na jednolitą masę. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Kluski nakładać i formować łyżką za każdym razem zanurzając w gotującej się wodzie, wtedy kluski łatwiej odchodzą od łyżki.Gotować około 2 minut od wypłynięcia.


Sos serowy:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 serki topione
  • 50 g startego sera (najlepiej parmezanu)

Śmietanę, serki i starty ser wrzucić do garnka i zagotować często mieszając, żeby serki się dobrze rozpuściły. Sos będzie bardzo gęsty, można rozrzedzić go wodą, a do smaku doprawić pieprzem.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty