Karpatka

Łatwo się w niej zakochać 😊 Ta karpatka jest po prostu boska! 💗💋 Krem jest delikatny i maślany. Ciasto pięknie wzrasta, idealnie się kroi (oczywiście niezbędnym warunkiem jest ostry nóż), a całość zachwyca.
P.S. Jeśli chcecie uzyskać większe 'góry', warto przed włożeniem do piekarnika ciasto pokropić zimną wodą 💦😋


Ciasto parzone:
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 190 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 7 jajek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło rozpuścić w garnku, następnie dodać wodę i całość doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się na małym ogniu wody wsypać mąkę i ucierać, aż masa zgęstnieje. Masę przestudzić. Kiedy będzie miała temperaturę pokojową wbić kolejno jajka, dodać proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Dwie blachy o tych samych wymiarach (u mnie 37 x 23 cm) wysmarować masłem i dokładnie obsypać bułką tartą. Gotową masę podzielić na dwie części i bardzo delikatnie rozprowadzić (tak by warstwa bułki tartej pozostała na swoim miejscu).
Przed pieczeniem ciasto pokropić zimną wodą. Każdą blachę z ciastem piec osobno w temperaturze 200 stopni C przez 25 - 30 minut.
Dobrze, żeby ciasto pozostało w piekarniku do ostygnięcia.


Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (lekko czubate)
  • 4 jajka
  • 3 - 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 250 g miękkiego masła

Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i jajkami. Powstałą masę wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż krem zgęstnieje, energicznie mieszając, by nie zrobiły się grudki.  Kiedy budyń ostygnie zmiksować masło z cukrem z prawdziwą wanilią na gładką masę. Do utartego masła dodawać po czubatej łyżce schłodzonego budyniu za każdym razem dokładnie zmiksować. Gotowy krem nałożyć na jeden z blatów ciasta, przykryć drugim. Karpatkę schłodzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty