Wieniec norweski
Chrupiący drożdżowy wieniec nadziany rodzynkami. W smaku podobny do norweskich bułeczek cynamonowych, bo i tu oczywiście cynamon znajdziecie. Jest po porostu smaczny, wszystkim miłośnikom cynamonu i rodzynek na pewno zasmakuje :)
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 3 żółtka
- 1 szklanka letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 40 g drożdży
- 3 czubate łyżki masła
- skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na nadzienie:
- 80 g masła
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 150 g rodzynek
- 2 - 3 łyżki owoców kandyzowanych
Na wierzch:
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść grubo posiekanych migdałów
- roztrzepane jajko
Mleko, drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić i odstawić do ostygnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, żółtka, roztopione masło, 2 łyżki cukru i skórkę z cytryny. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na dość cienki i długi prostokąt.
Przygotować nadzienie. Utrzeć masło z cynamonem i cukrem na gładką masę. Rozsmarować ją na rozwałkowanym cieście, posypać rodzynkami i owocami. Zwinąć w roladę i przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Połączyć końce ciasta ze sobą, tak by powstał wieniec. Boki ciasta ponacinać co kilka centymetrów na głębokość około 3 centymetrów. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać migdałami. Piec w temperaturze 190 stopni C prze około 35 minut. Ostudzić, polać lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz