Zapiekanka ziemniaczana z czerwoną fasolą

Zapiekanka, która bez problemu mogłaby się znaleźć w grupie dań pt: 'coś z niczego'. Tak naprawdę między warstwy ugotowanych ziemniaków możecie włożyć to, co akurat macie w lodówce i zalać to sosem śmietanowo - jajecznym. Efekt murowany :) Ja akurat miałam ochotę na czerwoną fasolkę. Zapiekanka jest szybka i prosta, a w swej prostocie bardzo smaczna.




Składniki (porcja na 4 - 5 osób):
  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 - 3 cebule
  • 400 - 500 g dobrej kiełbasy
  • 200 g śmietany
  • 2 jajka
  • 1 szklanka startego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,zioła prowansalskie, papryka ostra
  • 1 łyżka sosu sojowego


Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w grube plastry. Połową z nich wyłożyć dno naczynia żaroodpornego. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Do podsmażonej cebuli  i kiełbasy dodać fasolę czerwoną, wymieszać. Cebulę, kiełbasę i fasolę wyłożyć na ziemniaki i przykryć pozostałymi ziemniakami.
Śmietanę, jajka, sos sojowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku zmiksować. Masę doprawić do smaku, wymieszać i zalać nią zapiekankę. Na wierzch rozłożyć starty ser. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 200 stopni C.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty