Zapiekanka ziemniaczana z czerwoną fasolą
Zapiekanka, która bez problemu mogłaby się znaleźć w grupie dań pt: 'coś z niczego'. Tak naprawdę między warstwy ugotowanych ziemniaków możecie włożyć to, co akurat macie w lodówce i zalać to sosem śmietanowo - jajecznym. Efekt murowany :) Ja akurat miałam ochotę na czerwoną fasolkę. Zapiekanka jest szybka i prosta, a w swej prostocie bardzo smaczna.
Składniki (porcja na 4 - 5 osób):
- 10 średniej wielkości ziemniaków
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 - 3 cebule
- 400 - 500 g dobrej kiełbasy
- 200 g śmietany
- 2 jajka
- 1 szklanka startego sera
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz,zioła prowansalskie, papryka ostra
- 1 łyżka sosu sojowego
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w grube plastry. Połową z nich wyłożyć dno naczynia żaroodpornego. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Do podsmażonej cebuli i kiełbasy dodać fasolę czerwoną, wymieszać. Cebulę, kiełbasę i fasolę wyłożyć na ziemniaki i przykryć pozostałymi ziemniakami.
Śmietanę, jajka, sos sojowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku zmiksować. Masę doprawić do smaku, wymieszać i zalać nią zapiekankę. Na wierzch rozłożyć starty ser. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Śmietanę, jajka, sos sojowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku zmiksować. Masę doprawić do smaku, wymieszać i zalać nią zapiekankę. Na wierzch rozłożyć starty ser. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Komentarze
Prześlij komentarz