Pikantny kurczak zapiekany
Lubię pikantne potrawy i jeśli znajduje się wśród osób, które mają podobnie chętnie upikantniam i te które wyjściowo pikantne nie są. W przypadku tego kurczaka również ubogaciłam marynatę o pół łyżeczki chili i myślę, że słusznie. Bez niej jest raczej słodkawy, a z jej dodatkiem ostrość przyjemnie miesza się ze słodyczą. Kurczak jest bardzo smaczny i soczysty, chętnie wracam do tego przepisu. Nie jest też pracochłonny, wystarczy na noc zamarynować, a następnego dnia zapiec :) Przepis pochodzi z książki 'Kuchnia polska". Polecam!
Składniki:
- 4 dowolne kawałki kurczaka (u mnie całe udka)
 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 3 łyżki ketchupu
 - 3 łyżki oleju
 - 3 płaskie łyżeczki curry
 - 1 łyżka cukru z lekką górką
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1/2 łyżeczki chili
 - ok. 60 g masła
 
Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki (wedle uznania). Z koncentratu pomidorowego, ketchupu, curry, cukru, soli i oleju przygotować marynatę. Podane składniki wymieszać i odstawić na 30 min do przerobienia. Kurczaka zalewamy sosem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin szczelnie, a najlepiej całą noc.W naczyniu do zapiekania rozpuszczamy kawałek masła, układamy kawałki kurczaka skórką do góry, zalewamy sosem,  w którym się marynował i na wierzchu każdej porcji układamy kawałek masła. Pieczemy około 45 - 55 minut w temperaturze 175 stopni C, umieszczając na dnie piekarnika drugie naczynie wypełnione wodą. Zapobiegnie to wysuszeniu kurczaka.
SMACZNEGO :)





Komentarze
Prześlij komentarz