Pikantny kurczak zapiekany

Lubię pikantne potrawy i jeśli znajduje się wśród osób, które mają podobnie chętnie upikantniam i te które wyjściowo pikantne nie są. W przypadku tego kurczaka również ubogaciłam marynatę o pół łyżeczki chili i myślę, że słusznie. Bez niej jest raczej słodkawy, a z jej dodatkiem ostrość przyjemnie miesza się ze słodyczą. Kurczak jest bardzo smaczny i soczysty, chętnie wracam do tego przepisu. Nie jest też pracochłonny, wystarczy na noc zamarynować, a następnego dnia zapiec :) Przepis pochodzi z książki 'Kuchnia polska". Polecam!



Składniki:
  • 4 dowolne kawałki kurczaka (u mnie całe udka)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 płaskie łyżeczki curry
  • 1 łyżka cukru z lekką górką
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki chili 
  • ok. 60 g masła


Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki (wedle uznania). Z koncentratu pomidorowego, ketchupu, curry, cukru, soli i oleju przygotować marynatę. Podane składniki wymieszać i odstawić na 30 min do przerobienia. Kurczaka zalewamy sosem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin szczelnie, a najlepiej całą noc.W naczyniu do zapiekania rozpuszczamy kawałek masła, układamy kawałki kurczaka skórką do góry, zalewamy sosem,  w którym się marynował i na wierzchu każdej porcji układamy kawałek masła. Pieczemy około 45 - 55 minut w temperaturze 175 stopni C, umieszczając na dnie piekarnika drugie naczynie wypełnione wodą. Zapobiegnie to wysuszeniu kurczaka.


SMACZNEGO :)


    Komentarze

    Popularne posty