Pieczeń rzymska

Smaczna i pożywna, świetna alternatywa dla kotletów mielonych. Choć z wyglądu różni się bardzo ma sporo z nimi wspólnego. Za sprawą ziemniaków ma jakby trochę lżejszą strukturę, a w miejscach gdzie boczek był blisko jest wyczuwalny jego aromat. Przepis pochodzi z książki 'Kuchnia Polska'. Polecam do wypróbowania :)



Składniki:
  • 3 szklanki ugotowanych ziemniaków
  • 60 dag mięsa mielonego
  • 3 - 4 łyżki rosołu (może być bulion z kostki)
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 jajka
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 6 -  8 plasterków wędzonego boczku


Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Brytfannę smarujemy masłem i wykładamy plasterkami boczku. Do ziemniaków dodajemy mięso, cebulę, musztardę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość wyrabiamy i formujemy na zgrabny podłużny klops i układamy w brytfannie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C, pieczemy przez 40 minut. Następnie polewamy pieczeń bulionem i pieczemy kolejne 20 minut. Świetnie smakuje z sosem pomidorowym.



SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty