Pieczeń rzymska
Smaczna i pożywna, świetna alternatywa dla kotletów mielonych. Choć z wyglądu różni się bardzo ma sporo z nimi wspólnego. Za sprawą ziemniaków ma jakby trochę lżejszą strukturę, a w miejscach gdzie boczek był blisko jest wyczuwalny jego aromat. Przepis pochodzi z książki 'Kuchnia Polska'. Polecam do wypróbowania :)
Składniki:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Brytfannę smarujemy masłem i wykładamy plasterkami boczku. Do ziemniaków dodajemy mięso, cebulę, musztardę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość wyrabiamy i formujemy na zgrabny podłużny klops i układamy w brytfannie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C, pieczemy przez 40 minut. Następnie polewamy pieczeń bulionem i pieczemy kolejne 20 minut. Świetnie smakuje z sosem pomidorowym.
SMACZNEGO :)
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanych ziemniaków
- 60 dag mięsa mielonego
- 3 - 4 łyżki rosołu (może być bulion z kostki)
- 2 łyżki musztardy
- 2 jajka
- 2 duże cebule
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, majeranek
- 6 - 8 plasterków wędzonego boczku
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Brytfannę smarujemy masłem i wykładamy plasterkami boczku. Do ziemniaków dodajemy mięso, cebulę, musztardę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość wyrabiamy i formujemy na zgrabny podłużny klops i układamy w brytfannie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C, pieczemy przez 40 minut. Następnie polewamy pieczeń bulionem i pieczemy kolejne 20 minut. Świetnie smakuje z sosem pomidorowym.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz