Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe rodem z Hiszpanii. W zasadzie to taki odpowiednik naszego jabłecznika czy szarlotki. W Hiszpanii królują pomarańcze, a  u nas w złotą jesienią jabłka. Nie powiem, żebym jabłek nie lubiła, bo owszem bardzo lubię, ale zazdroszczę Hiszpanom cytrusów prosto z drzewa i tej większej dawki słońca :) Ciasto jest smaczne, mocno pomarańczowe. Podaje się je z gałką lodów pomarańczowych lub migdałowych i bitą śmietaną. Polecam :)



Składniki:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 500 g mąki
  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 słoik konfitury pomarańczowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia*
  • cukier puder do posypania


Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem, cienką strużką dolewać olej cały czas ubijając do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy w dalszym ciągu ubijając. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia, następnie dodać do masy. Starannie wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy.
Tortownicę (o średnicy 26 cm lub 28 cm) wysmarować masłem i oprószyć równomiernie mąką. Przelać ciasto i wygładzić nożem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Zarumienione na złoty kolor ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić kilka minut w formie, a następnie wyjąć.
Konfiturę z pomarańczy podgrzać w rondelku. Przestudzone ciasto przeciąć poziomo ostrym nożem na trzy równe części. Krążek przeznaczony na spód ułożyć na talerzu i posmarować połową konfitury, przykryć drugim krążkiem lekko przyciskając. Rozsmarować drugą część konfitury i docisnąć trzecim krążkiem ciasta. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

* ze względu na dużą ilość proszku dodałam łyżkę octu, niweluje posmak proszku do pieczenia.



SMACZNEGO :)

Źródło: Wielka księga ciast.

Komentarze

Popularne posty