Tort korzenny


Szukam w pamięci i znaleźć nie mogę... wychodzi na to, że ten tort jest moim pierwszym. I tym bardziej jestem z niego dumna :) Ciasto w nim jest dość zwarte i wilgotne, a to zapewne przez ziemniaki w nim zawarte. W smaku przypomina czekoladowy piernik ubogacony orzechami. Krem wprowadza trochę świeżości cytrynową nutą w tle, gdyby nie był taki słodki chętnie zwiększyłabym jego ilość o połowę porcji. Korzenny aromat tortu doskonale pasuje do zimowej aury, która jeszcze nas nie opuszcza. Trzeba przyznać, że torcik jest dość syty. Przepis pochodzi z książki 'Czekoladowy świat'. 




Składniki na blaty ciasta:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 225 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki ugotowanych i rozgniecionych słodkich ziemniaków
  • 1 i 1/2 filiżanki grubo posiekanych orzechów włoskich (około 170 g)

Mąkę, kakao, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową wymieszać. Mikserem ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Dodać ziemniaki i zmiksować. Do masy dodawać partiami (po pól szklanki) mieszankę mączną i zmiksować. Wsypać orzechy i wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.  Podzielić je na pół i rozprowadzić w dwóch wysmarowanych masłem tortownicach o średnicy 23 cm. Wygładzić wierzch. Piec w temperaturze 180 stopniach C przez 35 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić w formach, później wyjąć i wystudzić całkowicie na kratce.




Składniki na krem:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 55 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 12 polówek orzechów włoskich

Cukier puder, masło, mleko, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii zmiksować do białości na jednolitą masę. Jeden blat położyć na paterze, wierzch ciasta posmarować częścią kremu i przykryć drugim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Udekorować połówkami orzechów. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty