Bułka paryska

Świeża bułka paryska z masłem lub maczana w słodkiej śmietanie... to moje wspomnienie beztroskich śniadań z dzieciństwa :) Były momenty niedowierzania, że z tej bułki rzeczywiście powstanie bułka paryska, której smak pamiętam. Ale, ale... stwierdzam, że smakuje łudząco podobnie, choć brakuje jej ciut puszystości w porównaniu do tych, które wspominam. Aczkolwiek to jestem wstanie  wybaczyć ;) W środku mięciutka, a skórka jest lekko chrupiąca. 
Ciągle mnie zastanawia, dlaczego bułka paryska jest właśnie paryską. Najbliższy trop: francuska bagietka, z którą posądzana jest o pokrewieństwo. Różnią się jednak obwodem i sprężystością. Co ciekawe bułka paryska jest jedna z nielicznych, a może i jedyną bułką o tak zróżnicowanym nazewnictwie regionalnym. Bo tak: w Poznaniu jest 'kawiorką', w Jeleniej Górze 'kawiarką', w Łodzi 'angielką', na Górnym Śląsku 'francuzem', na Podkarpaciu 'biną', a w Krakowie 'weką' itd. :) Przepis na bułkę paryską zaczerpnęłam z fabryki smaków.



W czasie kiedy fotografowałam bułkę paryską, za oknem nasi współlokatorzy podwórkowi spożywali posiłek i obserwowali teren ;) A o to i oni 'Gołębińscy':



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej (typ 450 lub 405)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniej wody
  • 200 ml letniego mleka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli


Obie mąki wsypać do miski i wymieszać, uformować wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać letnią wodą. Miskę przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać masło, sól, mleko i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.  Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, odgazować i uformować w podłużny bochenek. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej (pod skosem) bułkę. Bułkę ponacinać pod skosem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 180 stopni C i piec kolejne 20 - 30 minut. Przed rozpoczęciem pieczenia na spód piekarnika wysypać 1, 5 szklanki lodu lub wstawić naczynie żaroodporne z wodą, zapobiegnie to utworzeniu twardej skórki.




SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty