Placki z marchewki
Przez dobrych parę lat mięsa w moim jadłospisie nie było i to co mi po tym okresie zostało, to dużo większa łatwość wymyślania czy wyszukiwania dań bezmięsnych. Jak się okazuje wcale nie jest ich tak mało :) Tym razem przedstawiam Wam złocisto - pomarańczowe placuszki z marchewki. Nie dość, że z marchewki zrobione to rzeczywiście nią smakują ;) Są zwarte, ale miękkie w środku, lekko słodkawe z chrupiącymi brzegami. Podawałam je ze szpinakiem z jogurtem, ale  korci mnie jeszcze jedno połączenie, a mianowicie sos z serków topionych. Słodycz marchewki fajnie łączy się z pikantniejszym sosem czy dipem. Polecam! 
Składniki (na 4 porcje):
- 600 g marchwi
 - 3 ziemniaki
 - 1 cebula
 - 1 i 1/2 szklanki mąki
 - 2 duże jajka
 - sól i curry do smaku
 
Marchew obrać i zatrzeć na małych oczkach. Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane, dodać do marchewki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Jajka, mąkę, cebulę, sól i curry dodać do startych warzyw i dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z zasmażoną cebulką, ulubionym dipem lub sosem.
SMACZNEGO :)





Komentarze
Prześlij komentarz