Babka jogurtowa
Jak tak spoglądam na to zdjęcie na myśl przychodzą mi domki Smerfów ;) Babka do puszystych  nie należy, konsystencję ma raczej zwartą, ale taką ją też polubiłam. Wilgotna, słodka i mleczna. Robi się ją ekspresowo. Przepis z tej strony. Polecam! 
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
 - 300 g mąki
 - 200 g cukru
 - 3 jajka
 - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 70 g masła
 - 100 g rodzynek (niekoniecznie)
 
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
 - 1 łyżka mleka
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 
Masło roztopić i ostudzić. Jajka roztrzepać z jogurtem. Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i roztopione masło. Całość utrzeć mikserem na gładką masę. Wsypać rodzynki i wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Babkę wyjąć z formy, przestudzić i oblać lukrem.
SMACZNEGO :)





Komentarze
Prześlij komentarz