Babka jogurtowa
Jak tak spoglądam na to zdjęcie na myśl przychodzą mi domki Smerfów ;) Babka do puszystych nie należy, konsystencję ma raczej zwartą, ale taką ją też polubiłam. Wilgotna, słodka i mleczna. Robi się ją ekspresowo. Przepis z tej strony. Polecam!
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g masła
- 100 g rodzynek (niekoniecznie)
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Masło roztopić i ostudzić. Jajka roztrzepać z jogurtem. Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i roztopione masło. Całość utrzeć mikserem na gładką masę. Wsypać rodzynki i wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Babkę wyjąć z formy, przestudzić i oblać lukrem.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz