Babka jogurtowa

Jak tak spoglądam na to zdjęcie na myśl przychodzą mi domki Smerfów ;) Babka do puszystych  nie należy, konsystencję ma raczej zwartą, ale taką ją też polubiłam. Wilgotna, słodka i mleczna. Robi się ją ekspresowo. Przepis z tej strony. Polecam!



Składniki:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • 100 g rodzynek (niekoniecznie)


Składniki na lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Masło roztopić i ostudzić. Jajka roztrzepać z jogurtem. Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i roztopione masło. Całość utrzeć mikserem na gładką masę. Wsypać rodzynki i wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Babkę wyjąć z formy, przestudzić i oblać lukrem.


SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty