Irlandzka zupa cebulowa
Smaczna, intrygująca i zupełnie różna od tradycyjnej zupy cebulowej. Różnica między tradycyjną zupą cebulową, a irlandzką zawiera się w dwóch składnikach: ciemnym piwie najlepiej Guinness i serze cheddar. Dodatek ciemnego piwa nadaje jej ciemniejszą barwę i charakterystyczny słodowy smak. 'Wisienką na torcie' jest tu kromka chleba obsypana żółtym serem. Wszystko to razem tworzy wykwintną propozycję. Na podstawie przypisu Agnieszki Chwaja. Spróbujcie :)
Składniki:
- 3 duże białe cebule
- 2 duże czerwone cebule
- 4 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka bazylii
- 1 łyżka brązowego cukru
- 750 ml bulionu (u mnie 1 l)
- 1 kubek Guinnessa lub innego ciemnego piwa (dałam 500 ml)
- 4 kromki chleba
- 1 szklanka startego sera (najlepiej cheddar)
- sól i pieprz do smaku
Szalotki zmielić blenderem. Czerwoną i białą cebulę pokroić w kostkę. W garnku stopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodać pokrojoną cebulę i zmielone szalotki. Gotować około 15 minut, aż cebula będzie miękka. Dodać bazylię, tymianek, cukier, bulion, piwo i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę przelać do żaroodpornego naczynia, ułożyć na wierzch kromki chleba i posypać je serem. Zapiekać w piekarniku do rozpuszczenia sera. Podawać :)
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz