Irlandzka zupa cebulowa

Smaczna, intrygująca i zupełnie różna od tradycyjnej zupy cebulowej. Różnica między tradycyjną zupą cebulową, a irlandzką zawiera się w dwóch składnikach: ciemnym piwie najlepiej Guinness i serze cheddar. Dodatek ciemnego piwa nadaje jej ciemniejszą barwę i charakterystyczny słodowy smak. 'Wisienką na torcie' jest tu kromka chleba obsypana żółtym serem. Wszystko to razem tworzy wykwintną propozycję. Na podstawie przypisu Agnieszki Chwaja. Spróbujcie :)



Składniki:
  • 3 duże białe cebule
  • 2 duże czerwone cebule
  • 4 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 750 ml bulionu (u mnie 1 l)
  • 1 kubek Guinnessa lub innego ciemnego piwa (dałam 500 ml)
  • 4 kromki chleba
  • 1 szklanka startego sera (najlepiej cheddar)
  • sól i pieprz do smaku


Szalotki zmielić blenderem. Czerwoną i białą cebulę pokroić w kostkę. W garnku stopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodać pokrojoną cebulę i zmielone szalotki. Gotować około 15 minut, aż cebula będzie miękka. Dodać bazylię, tymianek, cukier, bulion, piwo i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę przelać do żaroodpornego naczynia, ułożyć na wierzch kromki chleba i posypać je serem. Zapiekać w piekarniku do rozpuszczenia sera. Podawać :)


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty