Ciasto brzoskwiniowe

Miękkie, lekkie i subtelnie słodkie. Brzoskwinia wprowadza miłe orzeźwienie, a migdałowe słupki przyjemną chrupkość. Łatwe i takie które zawsze smakuje. W sam raz do porannej kawy czy herbaty :) Kleks bitej śmietany uczyni je wykwintniejszym.



Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 laska z wanilii
  • 1 kg brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
  • 60 g słupków migdałowych


Cytrynę sparzyć. Żółtka, masło, cukier skórkę i sok z cytryny oraz miąższ z wanilii utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do masy na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia za każdym razem mieszając. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Ułożyć połówki brzoskwiń i posypać słupkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 - 40 minut.


SMACZNEGO :)


    Komentarze

    Popularne posty