Ciasto brzoskwiniowe
Miękkie, lekkie i subtelnie słodkie. Brzoskwinia wprowadza miłe orzeźwienie, a migdałowe słupki przyjemną chrupkość. Łatwe i takie które zawsze smakuje. W sam raz do porannej kawy czy herbaty :) Kleks bitej śmietany uczyni je wykwintniejszym. 
Składniki:
- 30 dag mąki
 - 20 dag cukru
 - 20 dag masła
 - 5 jajek
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 cytryna
 - 2 łyżki jogurtu
 - 1 laska z wanilii
 - 1 kg brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
 - 60 g słupków migdałowych
 
Cytrynę sparzyć. Żółtka, masło, cukier skórkę i sok z cytryny oraz miąższ z wanilii utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do masy na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia za każdym razem mieszając. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Ułożyć połówki brzoskwiń i posypać słupkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 - 40 minut.
SMACZNEGO :)





Komentarze
Prześlij komentarz