Ciasto brzoskwiniowe
Miękkie, lekkie i subtelnie słodkie. Brzoskwinia wprowadza miłe orzeźwienie, a migdałowe słupki przyjemną chrupkość. Łatwe i takie które zawsze smakuje. W sam raz do porannej kawy czy herbaty :) Kleks bitej śmietany uczyni je wykwintniejszym.
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag cukru
- 20 dag masła
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 2 łyżki jogurtu
- 1 laska z wanilii
- 1 kg brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
- 60 g słupków migdałowych
Cytrynę sparzyć. Żółtka, masło, cukier skórkę i sok z cytryny oraz miąższ z wanilii utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do masy na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia za każdym razem mieszając. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Ułożyć połówki brzoskwiń i posypać słupkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 - 40 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz