Tarta z porem i szynką wędzoną
Połączenie pora z wędzoną szynka? Powiedziałabym, że w swej prostocie smakuje dość wykwintnie. Ciasto jest delikatnie kruche, farsz wyrazisty, no i ten ciągnący ser na spodzie... Pycha! :) Następnym razem podpiekę spód przed nałożeniem farszu, żeby uniknąć niedopieczonych niespodzianek. Polecam! Przepis pochodzi z tego miejsca.
Składniki na ciasto kruche:
- 25 dag mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 12 łyżek oliwy (myślę, że można zastąpić olejem)
- 8 łyżek wody
Składniki na farsz:
- 400 g porów
- 150 g szynki wędzonej
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 400 ml mleka
- 100 g startego emmentalera (zastąpiłam innym ostrym żółtym serem)
- chili, gałka muszkatołowa, pieprz i sól do smaku
Do mąki dodajemy sól, robimy wgłębienie i wlewamy w nie oliwę. Mieszamy
nożem zagarniając mąkę do środka, aż powstanie krucha sypka masa.
Dodajemy wodę i wyrabiamy do gładkości. Zawijamy w folię i wkładamy do
lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na 10 minut.
Formę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy nim formę, dociskając brzegi. Ciasto można podpiec 5 - 10 minut w temperaturze 180 stopniach.
Formę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy nim formę, dociskając brzegi. Ciasto można podpiec 5 - 10 minut w temperaturze 180 stopniach.
Szynkę kroimy w plasterki, podsmażamy chwilę na maśle. Zdejmujemy z ognia. Pory kroimy w półkola. Dorzucamy do szynki, solimy i dodajemy łyżkę masła. Smażymy przez 5 minut. W misce roztrzepujemy mleko z jakiem, dodajemy szynkę, pory i mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową, chili i pieprzem. Na spód tarty rozsypujemy połowę startego sera, wlewamy farsz, na wierzch rozsypujemy resztę sera. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarze
Prześlij komentarz