Dżem z czarnej porzeczki z bananem


Porzeczkowy dżem z bananem...myślę, że mógłby przekonać i tych, którzy do porzeczki mają dystans 😉 Jest smaczny, wciągający nawet 😍

Z góry grzecznie uprzedzam, że w mych dżemowych przepisach cukru jest na tyle by czuć było wyraźniej smak owoców niż słodyczy i może okazać się nie dla wszystkich wystarczająca. Także testujcie przed zamknięciem w słoiczkach by dopasować do swych gustów 😊



Składniki (na ok 8 - 9 dżemowych słoiczków):
  • 2, 5 kg czarnych porzeczek
  • 6 dojrzałych bananów
  • 850 g cukru trzcinowego (lub zwykłego)

Porzeczki pozbawić szypułek i opłukać. Następnie umieścić w garnku, zasypać cukrem i smażyć ok 30 minut na małym ogniu (od momentu kiedy zaczną bulgotać). Zdjąć z ognia przykryć ściereczką i pozostawić do odparowania na minimum 5 godzin, a najlepiej do kolejnego dnia. Porzeczki ponownie zagotować, dodać połamane na mniejsze kawałki banany. Ponownie smażyć na małym ogniu ok 45 minut (pamiętając o mieszaniu co jakiś czas by dżem się nie przypalił). Po tym czasie dokładnie zmiksować dżem blenderem (uważając by się nie oparzyć).
Kiedy dżem będzie jednolity smażyć kolejne 30 - 40 minut lub dłużej aż dżem zgęstnieje*.  W razie potrzeby dołodzić do smaku
Dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić, umieścić pomiędzy kocem by dżem się zassał.

* Żeby sprawdzić czy dżem jest gęsty wystarczy nabrać dżem na łyżeczkę, rozprowadzić na talerzyku i schłodzić w lodówce. Jeśli zastygnie po chwili oznacza, że dalsze smażenie nie jest konieczne.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty