Tarta gruszkowo - czekoladowa
Dla zwolenników gorzkiej czekolady, ale nie tylko. Ciężka i gorzka czekolada kontrastuje, a zarazem łączy się ze świeżością i delikatnością gruszki. Nie za gorzka, nie za słodka tarta - w sam raz do łagodnej kawy. Gałką lodów migdałowych lub łyżką bitej śmietany dopieścicie całość. Spróbujcie, warto :)
Składniki na kruchy spód:
- 115 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 115 g masła
- 1 żółtko
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na farsz:
- 115 g startej czekolady
- 4 gruszki (u mnie 3 duże)
- 125 ml słodkiej śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 3 łyżki cukru
Ze składników na spód wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce około 30 minut.
Przygotować formę, wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia. Posypać startą czekoladą.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 10 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec 20 minut. Poczekać, aż wystygnie i podawać.
SMACZNEGO :)
Źródło: Czekolada.
115 gram maki na 115 gram masla... dziwne. dalam 100g maki wiecej, konsytsencje mialo za luzna to ciasto, poza tym byloby go za malo zeby wykleic forme do tarty. spod podpieklam wczesniej, bo balam sie, ze sie nie dopiecze pod ta czekolada i reszta nadzienia. generalnie efekt smakowity :)
OdpowiedzUsuńPrzy mniejszej ilości cista najlepiej jest je rozwałkować i wyłożyć w formie. Spód do tarty nie musi być wyraźny i gruby. Co do proporcji - robiłam ją parokrotnie i podane proporcje mi się sprawdziły. Z podpiekaniem to jak kto woli... w ramach "bezpieczeństwa" można podpiec, aczkolwiek nie jest to konieczne :)
UsuńPozdrawiam :)